Kersentaart

Een taart vol verse kersen en een kruimel deegje bovenop.

Ingrediënten deeg bodem:

200 gram bloem

1/4 theelepel zout

100 gram witte basterdsuiker

125 gram koude boter

1 eierdooier

Ingrediënten vulling

700-800 gram verse kersen

( Houdt wat kersen apart voor garnering )

2 eieren

125 ml zure room

100 gram witte basterdsuiker

50 gram bloem

Ingrediënten kruimel deeg

75 gram zachte boter

50 gram witte basterdsuiker

Snufje zout, 100 gram bloem

40 gram amandelschaafsel

 

Slagroom om af te garneren.

Bereidingswijze

 

Voor de bodem.

Zeef de bloem, zout en suiker boven een kom.

Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem. Voeg hierna de eierdooier toe.

Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.

De vulling.

Ondertussen maak je de vulling. Ontpit de kersen. Halveer de kersen en laat goed uitlekken ( op keukenpapier). Klop in een kom de eieren los en voeg hierna de suiker en zure room toe. Roer het geheel goed door, en voeg als laatste de bloem,  en de uitgelekte kersen toe. Meng het geheel zodat alle kersen bedekt zijn.

Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap. Bekleed hiermee de springvorm en vorm een opstaande rand. Schep de kersenvulling op de bodem en verdeel deze gelijkmatig. Zet de vorm in de tussentijd even in de koelkast.

Maak hierna het kruimeldeeg. Wrijf de boter met 1 hand zacht en smeuïg. Voeg hier de suiker en zout aan toe en wrijf het geheel goed door. Zeef de bloem boven de boter en wrijf het geheel tot een korrelig deegje. Rooster het amandelschaafsel even bruin in een koekenpan, en verdeel dat over de kersenvulling. Verdeel daarna het kruimeldeeg over de taart.

Bak de kersen kruimel taart, in het midden van de oven, gedurende 45 minuten. Na het bakken laat je de taart minstens 10 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen.

Klop verse slagroom, en spuit mooie toeven op de taart.