Bolussen
Ingrediënten 10 stuks
500 gram bloem
50 ml melk
2 zakjes gedroogde gist van 7 gram
20 gram kristalsuiker
1 ei
10 gram zout
25 gram roomboter ongezouten
200 ml water
Donkerbruine basterdsuiker
Lichtbruine basterdsuiker
Kaneelpoeder
Bereidingswijze
Verwarm de melk in een pannetje tot lauw. Roer er de gist doorheen. Roeren tot je een glad papje hebt. En laat even afkoelen.
Meng voor het deeg de bloem, suiker, zout, water, ei en de melk met gist. Kneed 6 minuten met deeghaken. Voeg na 3 minuten de roomboter toe, en kneed nog eens 3 minuten.
Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram. Leg deze op een vel bakpapier, dek af met schone theedoek, en laat 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 220 graden. En bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng donkerbruine en lichtbruine basterdsuiker door elkaar. Doe hier ook Kaneelpoeder doorheen. Doe dit in een grote, ruime platte schaal.
Zet een bakje water klaar. Bestrooi je aanrecht met wat bloem. En rol het bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. Haal deze door het bakje water, en daarna door het suiker kaneel mengsel, zodat de suiker goed blijft plakken.
Draai er een bolus van.
Leg de bolussen op de bakplaat met bakpapier en laat weer tien minuutjes rusten.
Bak de bolussen 11 minuten op 220 graden. Haal ze uit de oven, en leg ze direct, ondersteboven op een rooster of schaal.