Noedels met gehaktballetjes

Een heerlijk licht pittig gerecht. Waarvoor je zelf je woksaus maakt. En zelf bepaalt hoe pittig je deze wil. Ik gebruik hiervoor noedels van het merk Samasaya, van ah. Omdat ik die erg lekker vind. Uiteraard kan je kiezen welke noedels je gebruikt. Wil je het gerecht pittiger, voeg je gewoon wat sambal badjak toe aan de saus.

Benodigdheden 4 personen

400 gram Samasaya wok noedels

( of 400 gram eier mie van jumbo )

1 zak Roerbak groenten Chinees of Thais

1 rode ui gesnipperd

Cashewnoten of geroosterde pinda's ongezouten

Wokolie 

Voor de gehaktballetjes 

500 gram gehakt half om half

1 teen gehakte knoflook

1 theelepel sambal badjak 

1 losgeklopt ei 

Paneermeel

Vers gemalen peper en zout, snuf nootmuskaat 

Voor de saus

3 eetlepels sojasaus 

4 eetlepels ketjap manis 

2 eetlepels zoete Chilisaus 

1 eetlepel honing

1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker 

1 teentje knoflook geraspt 

3 cm verse gember geraspt 

1 theelepel sambal badjak 

1 eetlepel maizena, 3 eetlepels water

Bereidingswijze 

Meng het gehakt met alle ingrediënten voor het gehakt. En draai er kleine balletjes van.

Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. Behalve de maizena en het water. Je kan het aanpassen naar eigen smaak. Hou je van pittig, voeg je wat meer sambal toe. Wat zoeter? Wat extra suiker en ketjap manis.
Roer eerst de maïzena los in het koude water. Tot je een mooi glad papje hebt. Roer het maïzena papje pas vlak voor je de saus bij het gerecht in de pan doet, door de saus. 

Zet water met wat zout op voor de noedels. Kook ze zoals op de verpakking, giet af, spoel koud, ze staan nu klaar om straks te gebruiken.

Verhit een flinke scheut wokolie in een pan. En bak hierin de gehaktballetjes bruin en gaar. Voeg dan de ui toe, bak even mee, voeg dan de Roerbak groenten toe. Soms doe ik er ook nog een rode paprika in blokjes bij. 

Bak deze een minuutje of 5 mee. Voeg dan de saus toe. Beetje voor beetje. Tot je denkt dat het genoeg is. 

Roer even goed door, en voeg dan de noedels toe. Warm het gerecht goed door. Je kan nu altijd nog wat van de saus toevoegen als je dat wil. 

Bestrooi op het bord met  Cashewnoten of geroosterde pinda's. 

Eventueel bestrooien met wat lente ui