Rode kool ovenschotel

Ingrediënten 4 pers

500 gram gehakt

Kruidenmix voor gehakt ui

1 grote ui

1 kleine rode kool ( of zak gesneden rode kool )

Vers gemaakte aardappel puree van aardappelen, ( zoete aardappel) wat melk, boter, zout, peper, nootmuskaat.

3 jonagold appels 

Suiker

Kaneel

Paneermeel 

Vloeibare margarine 

Bereidingswijze 

Doe wat vloeibare margarine in een hapjes of braadpan. Snipper de ui en fruit deze. Doe het gehakt en de Kruidenmix voor gehakt erbij, en bak deze rul. 

Snijd de rode kool in fijne reepjes. Schil 2 appels en Snijd deze in blokjes. Meng de appelblokjes met suiker en kaneel. 

Voeg de rode kool toe, en bak deze even mee. Daarna de appel blokjes toevoegen en om roeren. Laat dit nu een minuutje of 15 zachtjes pruttelen. Maak op smaak met wat zout, peper en eventueel nog wat suiker en kaneel. De appels laten wat vocht los. Maar mocht het toch te droog worden, voeg dan een klein scheutje water toe.

Maak ondertussen een aardappel puree. Schil aardappelen, zet ze op met water en zout. En kook ze in 25 minuten gaar. Giet ze af, en maak er met wat melk, boter, peper, nootmuskaat een mooie puree van. 

Ik deed dit keer de helft gewone aardappelen, de andere helft zoete aardappel. Omdat ik gek ben op zoete aardappel. Ook maak ik regelmatig een aardappel, pastinaak puree. Zo kan je lekker variëren. 

Doe in een ovenschaal eerst het rode kool gehakt mengsel. Daarbovenop de puree. Wat paneermeel en wat boter of vloeibare margarine voor een mooi krokant korstje.

De laatste appel Schil je niet. Haal het klokhuis eruit, en snijd in partjes. Haal de partjes door suiker en kaneel, en steek ze in de puree. De appel bovenop kan je ook weglaten als je dat lekkerder vind. 

Zet de ovenschotel 25 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.