Erwtensoep

Ingrediënten 

Dit is voor een grote pan soep. Ik maak altijd voor een paar keer. Wat ik in bakjes in de vriezer doe. Dat gaat perfect.

Ipv de losse groenten, kan je ook een erwtensoep groenten pakket kopen uit de koeling in de supermarkt. 

3 liter water

750 gram spliterwten

2 rundvlees bouillonblokjes - 2 groente bouillonblokjes

2 schouderkarbonades

400 gram speklappen in blokjes gesneden

1 grote ui grof gesnipperd 

Halve knolselderij in kleine blokjes 

2 preien in halve ringen

2 stuks winterpeen in kleine blokjes

1 bosje bladselderij 

3 grote aardappelen

rookworst

peper en zout


Het water opzetten met de bouillon blokjes en aan de kook brengen.
De spliterwten goed wassen.

Als het water kookt, de spliterwten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Daarna een uur zachtjes op klein vuur laten koken.
Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen!!!!
Voeg dan de schouderkarbonade toe, en laat deze een uurtje mee koken, wederom op zacht vuur.

Haal de schouderkarbonade uit de soep, en haal het vlees van het bot, maak mooie fijne stukjes.
Voeg de schouderkarbonade weer terug toe aan de soep, en voeg ook de spekblokjes en gesneden groente toe. Laat weer een uur heel zachtjes pruttelen.

Voeg dan de in blokjes gesneden aardappelen toe, en laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen. Maak de soep op smaak met zout en peper.
Vind je de soep te dik, kan je deze altijd wat aanlengen met water.

Ik serveer de rookworst altijd apart op tafel. Omdat ik anders vind, dat de soep teveel naar rookworst smaakt. Aan tafel snijden wij de worst in plakjes en doen deze in de soep. Maar vind je het lekker, gewoon erin doen.
Ook bak ik er altijd "Boter bammekes" bij.

Snijd casino witte boterhammen in vieren. Doe een flinke klont roomboter, of vloeibare margarine in de pan. En bak de bammekes lekker om en om goudbruin. Of eet er lekker roggebrood met katenspek bij.

Smakelijk!!